FaunaZážitky

Už sa vám podarilo vidieť včelárika na Sandbergu?

Minulý rok ich na Sanbergu zachytil fotograf Karol Srnec. Na jeho blogu si môžete tieto úchvatné vtáky prezrieť na očarujúcich fotografiách. Priletia aj tento rok? Tip na krásnu prechádzku okolo Sandbergu môžu spríjemniť tieto pestrofarebné včeláriky, tiež známe pod názvom Vlha pestrá, alebo slovenský papagáj.

Pozrite si nádhernú fotogalériu fotografa Karola Srnca.

Zvykli prilietavať na prelome apríla a mája

Prelom apríla a mája je typický tým, že na Devínskej Kobyle v okolí Sandbergu sa začínajú objavovať včeláriky zlaté. Dlho to však tak nebolo a Bratislavské regionálne a ochranárske združenie (BROZ) sa problému začali venovať. BROZ spolu s Green Foundation a Štátnou ochranou prírody SR systematicky pripravovali podmienky pre návrat tohto operenca do Záhorského Pomoravia. Podarilo sa?

Včeláriky zlaté prilietavali na začiatku mája

Bolo zvykom, že včeláriky zlaté prilietavali na prelome apríla a mája na náš obľúbený Sandberg. Svoje prechodné bydlisko počas leta nachádza zväčša na kolmých hlinitých, alebo pieskových stenách. Vyhĺbi do nich otvor a kŕmi v nich svoje mláďatá. Včeláriky zvyčajne hniezdi v kolóniách a keď sa zahniezdi a hľadá potravu vždy je tento moment nádhernou pastvou pre oči.

Podarilo sa vám včelárikov zachytiť po iné roky? Pošlite nám fotky.

Podarilo sa vám na Sadbergu tohto krásneho vtáka odfotografovať? Dajte nám vedieť. Pošlite nám vaše fotografie na info@tikdnv.sk a podeľte sa s nami o zážitky. Vaše fotografie zverejníme na našich dostupných kanáloch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *