Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle

Vyhliadková veža sa nachádza na „chrbte“ Devínskej Kobyly na „priesečníkoch“ obľúbených náučných a turistických chodníkov, ktoré vedú k areálu vyhliadkovej veže z Devínskej Novej Vsi, Devína a Dúbravky. Je postavená na najvyššie položenom mieste Devínskej Kobyly v nadmorskej výške 514 m n. m.

Vyhliadková veža

Výška konštrukcie: 21,26 m
Hmotnosť konštrukcie: 23,4 t
Počet schodov: 112

Jej unikátna poloha na hranici troch štátov poskytuje panoramatický výhľad na okolie Devínskej Novej Vsi, na Česko, Rakúsko a Maďarsko. Výhľad do troch susediacich krajín bol motívom pre umiestnenie troch vyhliadkových plošín v rôznych výškových úrovniach. Najvyššia plošina je osadená na nivelete cca 20 m nad okolitým terénom.

Výhľad z plošiny 5. poschodí* 14,3 m nad terénom.

Zobor (Tribeč), Košice, Senec, trojmedzie (SK, AT, HU), Kamzík, Letisko M. R. Štefánika, Budapešť, Slavín, Bratislava (Staré Mesto), Bratislavský hrad, Gerulata, Gabčíkovo

Výhľad z plošiny na 6. poschodí* 17,1 m nad terénom

Schloss Hof, Cyklomost slobody, Praha, Marchegg, Devínska Nová Ves, Pálava, Brno, Volkswagen, Trojmedzie (SK, AT, ČR), Záhorská Bystrica, Marianka, Záruby (Malé Karpaty), Hrad Pajštún, Stupava

Výhľad z plošiny na 7. poschodí* 20 m nad terénom

Königswarte, Wolfsthal, Neziderské jazero, Devín, Hrad Devín, Hainburg, Carnuntum, Most Andreas Maurer, Letisko Schwechat, Viedeň, Schneeberg

Autorom návrhu Vyhliadkovej veže Devínska Kobyla je Architektonický ateliér ARCHITEKTI ŠEBO LICHÝ. O vzhľade veže už koluje legenda, že ju inšpirovala modlivka zelená, ktorá žije v okolitej prírode. Podľa slov autorov však stavba vychádza z genius loci daného miesta. Odtiaľto vidno z jedného bodu do troch rôznych krajín, takže fascinácia týmto miestom bola inšpiráciou aj pre trojuholníkový pôdorys Vyhliadkovej veže Devínska Kobyla. Motív trojuholníka sa opakuje na celom jej dizajne.

PRÍSTUPOVÉ TRASY:

Z Devínskej Novej Vsi po zelenej značke * Nám. 6. Apríla * okolo Istra Centra * okolo Kostola Ducha Svätého * Lipové * Vyhliadka Rovnica * Bočná cesta * po červenej značke pokračovať na Devínsku Kobylu rázcestie.

Z Dúbravky po žltej značke * okolo Domu kultúry * Kostola Ducha Sv. * Dúbravská Hlavica * po červenej značke na Devínsku Kobylu rázcestie.

Z Dlhých Dielov po modrej značke * Jezuitské lesy * Švábsky vrch * Dúbravská Hlavica * po červenej značke na Devínsku Kobylu rázcestie * Hrad Devín po červenej značke * cez Námestie práce * Úzky les * Devínska Kobyla rázcestie

Z Karlovej Vsi-Kútiky červenou značkou cez Jezuitské lesy, Švábsky vrch, rázcestie Dúbravskej Hlavice až na Devínsku Kobylu.

Od hradu Devín červenou značkou cez Námestie práce k rázcestníku Úzky les až na rázcestie Devínskej Kobyly 490 m n.m Odtiaľ značenie pokračuje až na vrchol Devínskej Kobyly 514 m n.m s vyhliadkovou vežou.

Výstavba Vyhliadkovej veže

Vyhladková veža bola verejnosti sprístupnená 15. júla 2020 o 15.00 hod.

Výška: 21,26 m
Hmotnosť: 35 t
Počet schodov: 112

Vrchol Devínskej Kobyly je najvyšším bodom masívu Devínskej brány. Okrem atraktívneho výhľadu je lokalita umiestnenia Vyhliadkovej veže zaujímavá aj dedičstvom studenej vojny, a to raketovou základňou protivzdušnej obrany mesta, toho času opustenou a hodnou rekonštrukcie pre pamäť doby. Vyhliadková veža sa nachádza v juhovýchodnej časti areálu na „chrbte“ Devínskej Kobyly na „priesečníkoch“ obľúbených náučných a turistických chodníkov vedúcich k areálu z Devínskej Novej Vsi, Devína a Dúbravky.

Zámerom mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves bolo umiestnenie Vyhliadkovej veže na miesto s výhľadom do susediacich troch štátov. Tento projekt prezentuje až symbolický význam ako politického tak kultúrneho rozmeru prelínania kultúr strednej Európy.

Unikátne video výstavby Vyhliadkovej veže.

#vyhliadkovavezadnv